Onafhankelijk advies voor wie overtollig spaargeld heeft

Beleggen in edelmetalen

Een minder voor de hand liggende keuze is beleggen in edelmetalen. Edelmetalen zijn metalen die niet of nauwelijks worden aangetast door oxidatie. Voorbeelden zijn goud en platina en in iets mindere mate zilver. Deze metalen blijven lang mooi en vormen daarom een goede mogelijkheid om te beleggen. De waarde van de edelmetalen kan fluctueren, maar een feit is dat ze waarde behouden. Aan het beleggen in edelmetaal zijn echter wel wat regels en voorwaarden verbonden. Lees meer op Vermogensmediair.nl over de mogelijkheden.

Hoe kun je beleggen in edelmetalen?

Beleggen in edelmetalen werkt op een andere manier dan beleggen in aandelen. U kunt namelijk online beleggen in edelmetaal, zonder dat u de metalen daadwerkelijk onder ogen krijgt. Beleggen gaat dan via opties, aandelen van goudmijnen of een beleggingsfonds. U ontvangt in het geval van een niet fysieke belegging een bewijs van het edelmetaal. Beleggen in fysieke edelmetalen is ook mogelijk, maar tegenwoordig lang niet meer zo gebruikelijk. In dat geval ontvangt u goudbaren of munten. Een nadeel is dat u deze waardevolle voorwerpen ergens veilig moet opbergen, wat geld kost. Een laatste mogelijkheid is het kopen van sieraden bij een goudhandelaar. Let er dan op dat u een certificaat van echtheid ontvangt.

In welke edelmetalen beleggen?

Hoewel beleggen in goud de bekendste en populairste vorm is, zijn er meerdere metalen om in te beleggen. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld platina en palladium. Platina is een stuk schaarser dan bijvoorbeeld goud en zilver. Doordat de vraag vaak groter is dan het aanbod, zal de prijs heviger fluctueren dan de prijs van bijvoorbeeld goud. Palladium wordt voor diverse doeleinden gebruikt zoals in de vliegtuigindustrie, tandheelkunde en medische instrumenten. Bij platina en palladium wordt steeds vaker gekozen voor fysiek beleggen.

Meer info op Goldid

Meer over vermogensmediair.nl